Menu

Hitte in het zuiden? Stevige wind vanuit het oosten? Storm in het noorden?
Een journaal kan niet zonder het weerbericht en dus is het bij ons altijd Code Oranje..
Iedere week presenteren we Het Weer, met onze favoriete Nederlandse release van deze week!We hebben onze favoriete releases van 2022 voor jullie gebundeld in deze zeer uitgebreide jaarmix, 50 tunes in 1,5 uur. Enjoy!

2022

JAARMIX

We hebben onze persoonlijke top-50 tunes uit de Benelux van 2022 gebundeld en traditiegetrouw presenteren we die in een jaarmix. Een samenvatting van het hiphopjaar 2022, vakkundig aan elkaar gedraaid door De Manager.

PLAYLIST

We hebben onze persoonlijke top-50 tunes uit de Benelux van 2022 gebundeld. Een samenvatting van hiphopjaar 2022, met collectieven als Rafting Goods en Movnt Olympvs, Belgische finest DIKKE & STIKSTOF, veteranen als Lijpe, RBDjan, Sticks & Hef en youngins als Siggy & D1ns, Duggy D en Jong Louis!

WEEK 52

SKAV en Dooks waren al in je huis als Stallone & Snipes. Deze keer sluipen ze over de beats van RED, als de bekendste aliassen van de acteurs: Rocky & Blade. Dat doen ze terwijl ze in hun handen de met gele bubbelletters beschreven vlag dragen: die van Rafting Goods. Het megacollectief kon 2022 niet voorbij laten gaan zonder de vierde pack. Een rauw duo dat op zoek gaat naar dukaten en het succes al voor zich ziet: ze hebben namelijk genoeg geleerd van hun fouten om het te laten lukken.

WEEK 51

Hij schijnt er zelf niet tevreden mee te zijn maar dat zal het perfectionisme zijn dat het artiestenleven met zich meebracht. ADF Samski's tweede album 'Cartier Music' diept de G-funk met de kenmerkende samples van producer p.Ape verder uit. Wat opvalt: Samski klinkt vele malen relaxter dan op voorganger 'Fresh Prince Van Noord', alsof hij zijn stem beter onder controle heeft. Daarmee beschrijft hij het opgroeien zonder vader, geld verdienen voordat de rest op is gestaan en zijn torenhoge ambities. Samski floatin' over deze bass heavy funk!

WEEK 50

Kevin brengt de Rotterdamse raplegende Heinek'n terug achter de microfoon. Samen schetsen de twee havensteders een beeld van het donkere Zuid. Maar er gebeurt nog veel meer op dit tussendoortje, dat werd verpakt als chocoladereep. Murda is weer eens op een Noah's Ark-release te horen, Emms legt een gruwelijke verse en 'slow flow' zelf vervolgt zijn weg naar boven: "Komt allemaal wel goed, althans het lijkt erop."

WEEK 49

Dat Engelstalige album van Sevn Alias hangt al jaren in de lucht. Op 'The Last Flowbender', een titel zijn functie als flow-innovator onderstreept, rapt hij heel veel in het Engels. Dat wakkert de honger naar die plaat zeker aan, maar in het Nederlands komt Sevn pas echt dichtbij. Zo vurig als zijn bars zijn als hij zijn innerlijke strijder kanaliseert als UFC-vechter Israel Adesanya (The Last Stylebender), zo persoonlijk wordt het in het laatste trio aan nummers.

WEEK 48
Binnen enkele zinnen heeft Lijpe op zijn nieuwste album al zijn hele carrière samengevat: hij heeft nooit met iemand meegedaan, altijd zijn eigen pad gekozen maar is met elf albums (!) op zijn naam een veteraan voor een generatie. De weg die van verlies langzaam ombuigt naar winst; Lijpe heeft die route al rennend afgelegd. Door de regen, langs vibe-killers en mensen die aan hem trokken. Andermaal vertelt hij als een kalme meester. Al rapt hij niet voor het applaus, hij verdient een minutenlange staande ovatie voor zijn consistentie.
WEEK 47
Of ze nou een productie vol melodielijnen krijgen en erboven ijskoud rappen, of juist een kille beat vocaal inkleden met melodieën; aan alles hoor je dat Siggy & D1ns geen uitdaging uit de weg gaan. Hun EP 'Soldatenwerk' bevat tot aan de remix op het eind geen vocale featurings, zo blijft de dynamiek en chemie van hen als rapduo centraal staan. Wel op beats van grote spelers als $HIRAK, Monsif en Jordan Wayne. Dat dan weer wel.
WEEK 46

Bij diverse mc's onmogelijk om te bewijzen dat ze leven wat ze rappen. Maar als iemand ons doet geloven alles mee te maken wat hij op track vastlegt, is het KA wel. Het tweede album van de Marokkaans-Amsterdamse rapper neemt ons via kille beats mee in zijn fastlife. Dwars door zijn twee verslavingen - de ambitie en het zoeken naar cash - krijgen we tot in de kleinste details te horen wat er in zijn hoofd omgaat. Uiteraard verteld met dat karteristieke, rokerige stemgeluid.

WEEK 45
Ze gaan way back en hielpen elkaar regelmatig in het zadel: THC en Adje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet gek dus dat Adje een nieuwe plaat van RBDjan initieerde. En zo geschiedde. Van het dealen op straat tot het slapen bij de Hell's Angels: RBDjan heeft een bewogen leven geleid maar is nu een 38-jarige vader en kalm genoeg om die herinneringen op plaat te zetten in plaats van terug te vallen in oude patronen.
WEEK 44
Jazz en hiphop zijn genres die al sinds heugenis hand in hand gaan. Toch stoffen Lander Gyselinck (oa Stuff.) en Zwangere Guy (Stikstof) deze combinatie af en polijsten ze het tot een glanzende diamant. Op Pourriture Noble (het rottingsproces waarbij druif en schimmel elkaar ontmoeten) hebben de Brusselse woordkunstenaar en Gentse drummer elkaar gevonden in groovende ritmes en experimenteel uitgesponnen jazz-solo’s. Hierop horen we spoken word levenswijsheden van Guy: rustig, doordacht, volwassen en vol emoties, in zowel Nederlands als Frans. Dit album -met prachtige cover- is als een goeie fles wijn, die met iedere luisterbeurt verder rijpt en nog verfijnder gaat klinken.
WEEK 43

De albumtitel alleen is al mooi, de inhoud is prachtig. De hiphop is zo goed als weggeëbt, slechts de wortels zijn hoorbaar: S10 schommelt nu tussen dansbare beats en ingetogen piano- en gitaarpartijen. De culminatie van die twee zijdes is hoorbaar op 'Wat Als Niemand Op Mij Wacht'. Van kleine breekbaarheid naar een clubanthem binnen luttele seconden. Zo tekent zich een contrast af dat deze plaat perfect samenvat.

WEEK 42
Op de VADER EP laat de Rotterdamse producer zijn veelzijdigheid horen. Er komen experimentele hiphopbeats voorbij, trappy vibes en dromerige soul. Alhoewel de gelaagde producties al voor zich spreken, krijgt Bluntspeakers vocale ondersteuning van Murda, Bokoesam, Ray Fuego en Nelcon.
WEEK 41
SIM-OJ is het nieuwste duo Arkadians. Niet gek uiteraard. SirOJ produceerde onder dat label o.a. zijn debuutalbum 'Goed Ontmoet' en Sim Fane is de man achter het grootste deel van de muziek van S10. Trapsoul, r&b, baile funk en spacey house: deze mannen wilden overduidelijk hun veelzijdigheid achter de boards tentoonstellen. De artiesten die de vocalen verzorgen hoor je normaliter niet op de beats die ze van SirOJ en Sim Fane krijgen, dus dat houdt het fris!
WEEK 40

Samen met Adje kijkt Idaly uit over een lege Amsterdam ArenA, herinneringen ophalend aan vroeger. Het soulvolle 'Destiny' onderdeel van 'Parels van Amsterdam', een EP die de rapper/producer maakte als soundtrack bij de gelijknamige docu over drie Ajax-talenten. Maar hij bewijst zelf ook eens te meer een 'parel van Amsterdam' te zijn. De EP werd in zijn geheel door hem geproduceerd, en aan de tracktitels kun je al zien dat hij, ondanks de samenwerking met de voetbalclub, dieper graaft dan ooit. "Had weinig supporters maar toch koos ik voor een droom (...) jij wilt mij pas helpen nu je ziet dat het beloont." Een plaat waarin Idje toegeeft opgeofferd te hebben voor zijn doelen, door nooit te kiezen voor de makkelijke route.

WEEK 39
Hoe de toplaag van de Nederlandse ondergrond steeds meer samenwerkingsverbanden aangaat is noemenswaardig. Veel mc's en producers zijn bereid elkaar te pushen naar een hoger niveau. En hoe kan dat beter door een microfoon midden in de kamer te zetten, dope beats te pompen en dan maar kijken wie met de lauwste verse voor de dag komt. Zo klinkt 'Ogen Op Olympus', het resultaat van een handjeklap tussen enerzijds MOVNT OLYMPVS en anderzijds Krauw members $KEER & BOO$ en Dookie. Vanuit Limburg is er de directe point of street view, vanuit de westelijke Randstad een paar gruwelijke mc's met contrasterende onorthodoxe stijlen. Smullen!
WEEK 38
Schôn pekske, lekker Tomoske: Braz lijkt op de cover van zijn nieuwe EP 'DWAAS' helemaal ready om ouderwets de grapjas uit te hangen. Hoe fris is het om hem die functie dan ook even naast zich neer te horen leggen. Op Sam A La Bamalot-drums uit de toekomst vertelt hij een hoogstpersoonlijk verhaal. Een van de hoofdstukken gaat over hoe hij te horen kreeg dat de man die hij altijd als vader zag niet zijn vader bleek te zijn. Zo bewijst hij meer te kunnen dan de imitaties en wilde lolbroekerij van voorheen. Hier horen we eindelijk BRAZ zelf.
WEEK 37

"Ik ben oprecht en ik ben puur, ben gefocust en bewust / met een druk leven, op zoek naar een klein beetje rust", spit Jack tussen de vele voetbalbars en herinneringen aan zijn jeugd in Rotterdam. Het is de kickstart van 'Waterman', een melancholische maar sfeervolle plaat, dankzij de donkere beats van THEZ. Hij twijfelt over met welke dure bak hij naar Parijs rijdt, maar zit net zo gemakkelijk een potje te kaarten om grote bedragen in een Turks theehuis. Jack weet beter dan ooit de luisteraar snel in een scène uit zijn leven te trekken en kent zijn klassiekers: ook zijn bewerking van een track van The Opposites uit 2005 werkt prima.

WEEK 36
De Amsterdamse Jong Louis is een relatief nieuw gezicht in de scene, maar zet grote stappen. Hij had al tunes met oa Ome Omar, Spacekees en Skinto, maar trekt voor dit Klusjesman-album ook bijdrages van oa Donnie, Nelcon en Willie Wartaal uit de kast. Zelf rapt hij met een humoristische doch scherpe flow over luchtige topics als het hebben van een nachtpas, klussen, rijk worden, juffen en uiteraard over zijn favoriete plant. En dat allemaal op de kenmerkende bliepjesbeats van JVT coryfee Bas Bron.
WEEK 35
"Het is grappig om te zien hoe geld situaties verandert / We bestaan pas echt bij de gratie van een ander", zijn Rosa Ana's eerste woorden van haar eerste project in jaren. Die openingszin trekt ons in een plaat waarvan we niet wisten dat we 'm nodig hadden. De wijsheid, kracht en het besef erin spreken boekdelen voor de rest. Continu is ze in duet met Nosa, die de laatste jaren bijzonder op dreef is met soloplaten, FWJ en Rafting Goods. Hij levelt, dankzij een hoorbaar spirituele connectie, gemakkelijk met een eigen kijk. En zijn dit Soulution-beats? Als dit van een gisteren opgedoken floppy van Dilla was gekomen hadden we 't ook geloofd.
WEEK 34

Young Sor did it again: Op dit laatste deel van zijn ‘Bae Doven’ trilogie maakt de Amsterdamse rapper zijn pièce de réstistence compleet met 8 tracks waarbij hij hiphop met klassiek combineert. Na de prachtige opening met ‘Mars’ en ‘Amélie’ zorgt het gospeleske ‘voor mij’ -met bijdrages van S10 en Jiggy Djé- voor kippenvel. Dit wordt hierna voortgezet in een koppenknikker posecut, waarbij Sor, Ares, Willem en Fresku naadloos bars achter elkaar gooien. We horen hierna ook ADF Samski en Emms voorbij komen, voordat Sor met klassieke eindstuk ‘Il nostro incontro sonata’ het concept van zijn unieke drieluik nogmaals onderstreept.

WEEK 33
Hij bracht jarenlang geen muziek uit, maar zijn deelname aan het Rafting Goods-project bracht hem weer achter de microfoon: Dion Masé. Die grote click gaat zich na het groepsproject nu richten op EP's waarop mc's in de spotlight staan. Op RG PACK 01 horen we 'Heartbreak Feno' terugblikken op de tijd vóór social media in zijn kenmerkende losse vertelstijl. Uiteraard komt de RG family langs bij deze journalist die verhalen uit Spangen vertelt.
WEEK 32
"Ging van een dader zijn, naar een goede vader zijn / wil niet zoals m'n vader zijn, want dat doet haar later pijn." Met die woorden zet Sam J'taime het artwork al vroeg op zijn nieuwe album veel kracht bij. Hij is dankbaar voor zijn tijd in de wildernis, maar kijkt met opgeheven hoofd vooruit. De donkere dagen achter zich latend scheurt hij in een Benz richting 'better days'. Grote plus: op de achterbank zitten overigens alleen heavyweights die komen om te spitten, zelfs als de beats toegankelijker zijn dan in hun oeuvre.
WEEK 31

Waar Rotjoch normaal de scene verbindt als host en selecta in zijn 101Barz-studio, kiest hij ditmaal voor een andere weg. Op het album Float brengt hij verrassende doch logische combinaties van rappers, waarbij hij zowel veteranen (oa Rocks, RBDjan, Hef, Adje en Winne) als de hotste namen van nu (oa Kevin, ADF Samski, Bryan Mg, Yssi SB en Henkie T) samenbrengt. Het is hierdoor niet perse een album met een lopend verhaal of thema, maar wel erg divers omdat het van old school rapbeats tot clubanthems gaat. Rotjoch brengt hiermee 21(!) tracks die een afspiegeling van hiphop anno 2022 bieden. EY!

WEEK 30
"Ik heb het stuur vast, maar m'n handen glijden weg / de remmen zitten muurvast, hoe hard ik ook probeer, kom vanavond niet meer weg..." Brohlin trakteerde op zijn verjaardag op zijn EP 'Achter De Wolken' en laat niet na het achterste van zijn tong te laten zien. Op het album treedt de rapper uit Roermond naar voren als emotioneel 'Jochie', maar we horen op de plaat dat hij dat lang niet altijd is geweest. Muziek verplicht hem hoorbaar een stukje van zichzelf te geven.
WEEK 29
Wat zijn we blij dat we naar nieuwe muziek van Freez kunnen luisteren. Vergis je niet; we mogen 'Kaapstad', 'Les Demoiselles' en '8.6' nog graag draaien, hoor. Maar de nieuwe Freez is een completere tekstschrijver dan ooit. In zijn ontspannen stemgeluid en dito flow hoor je een hoge dosis taalgevoel. Wat begint als een klein luisterliedje kan plots grootse openbaringen, prachtige volzinnen en opduikende koperblazers bevatten. 'Parachute' doet zijn naam eer aan, want wat landen we zacht op het levenspad van Freez. Een tekstschrijver die zelfs de komma's in zijn songs kan laten klinken.
WEEK 28

Voordat het landelijke hitteplan in werking treedt, droppen Eijer en Umbro alvast hun variant erop. Het is ongelooflijk hoe de hoge kwaliteit gewaarborgd wordt met de kwantiteit van releases uit kamp SLE / Krauw Konnekt. Want ook 'Onbevangen Door Nonchalance' mag er weer zijn. Op de weelderige en dromerige vocal chops wordt uiteengezet hoe Eijer zijn problemen te boven kwam en zichzelf de King van Zuid kroont.

 

WEEK 27
Ze speelden er al een tune van toen ze samen bij ons op het podium stonden in Nijmegen op 28 juni. 'Uitgespeeld' blijkt uiteindelijk slechts het topje van de ijsberg waarvan Spacekees en Jong Louis glijen. Een spreekwoordelijke ijsberg dan, want hij zou smelten in de omstandigheden waarin hun nieuwe plaat is gemaakt. In het hete 'Marbella Vice City' is het heerlijk dansen op de Spasmatic-beats, terwijl je de klok rond drinkt en slopende verses schrijft. LUXE!
WEEK 26
Berry Oost brengt 'Confessies & Dromen 2' uit, en dat album maakt de titel meer dan waar. De melancholiek is nooit ver weg als hij zijn twijfels, pijn en angst beschrijft. Geboren tussen dealers en altijd op de grind, maar inmiddels horen we tussen de regels ook een familiemens. Hij durft zichzelf vragen te stellen en voorzichtig op zoek te gaan naar antwoorden erop. De instrumentaties, van de hand van RatalBeats, ademen tragiek door de samples en melodieën. Berry danst ondertussen op de dunne lijn tussen liefde en haat. Uiteindelijk sta je alleen in deze wereld, weet hij. Als hij genakt wordt is er niemand die helpt, dus kun je die shit maar beter voor jezelf doen.
WEEK 25

Jiri zei het in zijn recente 101Barz-sessie al:
hij heeft teveel shit gezien. Daar vertelt hij over op zijn nieuwe album Icarus. Minder in turnup vorm, maar meer op lage BPM raptories, waarbij hij zanglijnen en autotune niet schuwt. De Venlonaar laat ANBU achter zich en begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn carriere: solo en getekend op ADF ENT. Dat laatste verklaart de featurings van ADF Samski en Ronnie Flex, maar we horen op dit diverse album ook Ares en Qlas & Blacka voorbij komen. Een mooie comeback, die je meeneemt in het Doolhof Van Het Zuiden!

 

WEEK 24
"Wat is 'ie goed hè?", zeiden we zaterdagavond tegen elkaar terwijl de booth voor onze clubavond in Nijmegen werd opgetuigd. We hadden aan een half woord genoeg: de nieuwe STIKSTOF valt weer in de smaak. Op MOERAS, het tweede album van de kings uit BXL in acht maanden tijd, horen we opnieuw een mix van gruizige 90's inspired drumklappen en pompende new school. Astro blijkt muzikaal van vele markten thuis en pakt ook de microfoon weer op, op deze plaat vol levenslessen en naastenliefde.
WEEK 23
Het is nog geen maand geleden dat CHO het podium van de AFAS Live opliep, en een uitverkochte zaal voor zich zag. Ook 'CHOSEN', zijn laatste plaat voelt stiekem nog kersvers. Toch gaat hij de festivalzomer in met tien nieuwe door LJ (oude ziel, frisse flips!) geproduceerde tunes, gebundeld als de EP 'THNX'. Met die eerste release sinds zijn vertrek bij Top Notch bedankt hij zijn day one-fans en stelt hij meteen supertalent Noell3 voor. Zij mag meedoen op vier nummers en verzorgt zowel zanglijnen als vurige verses.
Jij bedankt, CHO! 🙏🏼
WEEK 22

Hij is onderdeel van MOVNT OLYMPUS, maar het verhaal van Jojo Wavy ontvouwt zich pas echt op zijn solodebuut 'Puur & Ongesneden'. Op gritty beats afkomstig van Engelse en Canadese producers vertelt hij wat het leven hem tot nu toe allemaal heeft laten zien. Hint: dit is geen backpacker, maar een traprapper. Alsnog dropt de Amsterdams-Antilliaanse mc genoeg bagage bij de luisteraar.

WEEK 21
"Laat je mij in de steek als alles fout gaat?" horen we Navi zich afvragen. De 808's werden geslagen door ATLouis en Brandie namens producercollectief Solid Circle.'2K22' vertelt het verhaal van een jongen on the run tijdens de pandemie. Zijn route leidt langs haters, Abu Dhabi, checks, een bord gevuld met ossenhaas en Saint Tropez. Wie tussen de regels luistert hoort ook waarmee hij worstelt. Maar uiteindelijk is deze muziek ook ideaal voor tijdens een rit met cruise control op Gooise.
WEEK 20
Op zijn debuutalbum schetst Ramzi zowel de harde realiteit van de Antwerpse straten als een persoonlijk zelfportret. Aan de hand van gedetailleerde storytelling horen we hoe het is om hustlend op te groeien in een wereld waarin opgeven geen mogelijkheid is. Daarnaast reageert de Antwerpenaar vol emotie op de tranen van zijn moeder en het verlies van zijn vader.
WEEK 19

Ares performt zijn nieuwe album als een live concert van een pseudoniem. Hij diept zijn alias heel ver uit, terwijl hij de luisteraar een concert gunt vanuit de toekomst. Wie hem al langer volgt weet dat Ares binnen een plaat wereld kan scheppen als geen ander. Dit keer is het de atmospherische omgeving van Mars dat als decor dient. De reis ernaartoe heeft een functie; het ontsnappen aan het dagelijks leven op aarde. De depressiviteit, de stress; Ares laat het allemaal van zich afglijden als hij in een capsule stapt, op expeditie richting de toekomst.

WEEK 18
Dookie komt hoorbaar uit het tijdperk dat freestylen en cypheren eerder regel was dan uitzondering. Zijn zinnen zijn kort, alsof hij ze ter plekke uit zijn mouw schudt. Ze zitten vol woordspelingen, real talk en talloze referenties. Het contrast met de langgerekte maar magische soulsamples van Yung Umbro is dan ook groot. Warme saxofoontonen, strijkers met mafioso-vibes en rauwe rap;
zoek niet hoger dan Limburg.
WEEK 17
Rappen zonder poespas, en er is zelfs geen artiestennaam nodig. Tim Beumers en Mike Tibbert rappen anno 2022 gewoon samen onder de naam Beumers & Tibbert. Op Spotify lekken ze maar drie nummers van een volledige plaat die al in het bezit is van een selecte groep luisteraars. Maar met die drie tracks krijgen we wel een mooie sample: twee rapveteranen die het plezier in het rijmen en produceren hebben teruggevonden, gewoon bars willen spitten en ook niet vergeten supereerlijk te zijn. Soms heeft hiphop niet meer nodig dan dat.
WEEK 16
De een kent hem als battle-mc Ahab, de ander als spoken word-artiest uit het theater. De een kent hem sinds Pick Pockets, de ander van Nuclear Family of van Kern Koppen. Nu is Guus van der Steen terug met het eerste volledige project als Ome Guus. Op 'Hand Solo' observeert, analyseert en asocieert hij op keiharde boombapbeats van KNETTER GANG. Denk aan beats die niet hadden misstaan in het Queensbridge van midden jaren '90. Het is dan ook bijzonder knap dat het beatcollectief het nieuw en fris weet te laten klinken. Als het leven een kermis is en Ome Guus' hoofd een zweefmolen, hebben we een advies: koopt allen uw penningen aan de kassa.
WEEK 15
Hef heeft ruim dertien jaar lang zowel nieuwe fans aan zich weten te binden als oude fans behouden. In het grillige en beweeglijke genre dat hiphop is, hoefde hij daar bizar weinig voor te doen. Want Hef being Hef, is de allerbeste 'Bundy' die je je maar wensen kan. Op de officiële opvolger van zijn debuutalbum uit 2009 rapt hij nóg relaxter en eerlijker dan voorheen. Hij biedt openlijk rechtstreeks excuses aan aan zijn naasten, voor zijn drukke leven en koude persoonlijkheid. En worstelt hardop met het feit dat de vrouw die hem het leven gaf te vroeg heenging. “Tranen in m'n ogen, ik sta bij m'n moeder's graf, kan iedereen me even laten?” Hef blijft zijn binnenkant observeren én reflecteren op zijn omgeving. Zoals broertje Crooks perfect omschrijft als enige featuring: “Als je fuckt met echte hiphop heb je deze op repeat!”
WEEK 14
"Hoe krijg ik alleen de schuld van iets dat wij allebei doen?" en "Altijd als jij mij belt, dan klink je niet als jezelf." Kans bewijst met 'hennessy & beckies' opnieuw een van de interessantste tekstschrijvers van Nederland te zijn. Dat begint met de songtitels: wdj wakker? wanneer ben je van mij? Daaruit spreekt onzekerheid, twijfel, verlangen, en misschien ook wel angst. Een album dat zowel de zoektocht naar als het loslaten van de liefde in een digitaal tijdperk perfect beschrijft.
WEEK 13
Wie de champagne is en wie de wijn, weten ze zelf ook nog niet. Maar dat het beter smaakt dan verwacht, is een feit: gooi een deel champagne en een deel wijn in een cocktailshaker, schud flink en je krijgt een nieuw geluid. Dat van Engel en Paul de Munnik. De ene keer bewegen ze wat meer naar Paul's wereld, de andere keer komt Paul bij Engel op bezoek op harde boombapdrums. En precies in het midden komt ook nog Sticks op bezoek. Verrassing op verrassing dus, deze EP.
WEEK 12
Deze beattag is niet meee weg te denken uit de Nederlandse rapscene: "T-T-Trobi On The Beat!" Door zijn achtergrond als EDM-dj heeft hij een ander oor voor melodie en ritme dan veel van zijn collega's. 'Einstein' en 'Okee Shordy' zijn dan ook krakers die veel van de heropende dansvloeren gaan vullen. Maar dit produceralbum bevat meer dan housebeats: spacey sounds, getokkel uit de tropen en melancholische sferen bijvoorbeeld. Veelzijdigheid is de key bij Trobi.
WEEK 11
Met 'Stickies & Samples' vond Tiewai naar eigen zeggen zijn sound. Maar zijn verhaal was nog niet compleet verteld, vond hij. En dus worden we getrakteerd op deel 2! De Genkse mc overtuigt met directe realiteits-raps, gebracht met zijn unieke, lage stemgeluid. Daaronder klinken harde boombapbeats van Wits, Stab en Soulution. Een album om te pompen op vol volume!
WEEK 10
Filmische raps verteld vanuit verrassende perspectieven, maar bovenal hele volwassen teksten: het nieuwe album van Adje & Reverse toont de groei van zowel de rapper als de producer. Samen raakten ze in een soulvolle vibe, inclusief chipmunk-vocals en eerlijke lyrics. Twee mannen die precies weten waarom ze doen wat ze doen: 'Niet Voor De Faam' maar '4 The Culture'.
 
WEEK 9
Hij kwam de game in spittend op kille trapbeats, maar inmiddels is 3robi veel meer dan bars op ratelende snares en rollende 808's. Met SRNO levert hij zijn meest melodieuze werk tot nu toe. Het is bijzonder hoe iemand die aanvankelijk een monotoon en hees stemgeluid had, zich nu aan Arabische zanglijnen waagt. Ook de muziek kent veel invloeden uit verre oorden. Arabisch getokkel, Afrikaanse ritmes, Zuid-Amerikaans gestuiter, UK house-feel; met 'Flex Mood' vlieg je letterlijk alle kanten op. Ondanks dat heerst er een relaxte sfeer, waarin een klassiek thema boven komt: de muzieksector is een keiharde jungle, maar hard werken wordt beloond. Wie weet loop je dan ooit in Marokko te flaneren met Amiri en Louis.
WEEK 8

Je moet je er maar aan durven wagen: klassiek werk van onder meer Beethoven, Mozart en Satie verknippen en verdraaien tot iets eigens. Robin Thicke deed het ooit, Nas scoorde er een nieuwe classic mee en nu is er 'Bae Doven', het nieuwe album van sor. Dat verschijnt in drie delen. Het eerste deel is nu uit en kent naast invloeden uit Barok ook snoeiharde trap en Jersey-club. En uiteraard mag zijn eigen 'gehum' niet ontbreken. Een modern day Beethoven uit de Bims is hier!

WEEK 7
Duggy D werd geboren in Rotterdam, en verhuisde op jonge leeftijd naar Antwerpen. Sinds 2020 staat hij onder contract bij Top Notch Belgium. Op zijn nieuwe EP stelt hij een van zijn aliassen voor: 'Biggieman'. Daarop stelt hij geen nieuwe vrienden nodig te hebben en in een 'andere league' te zitten dan zijn collega's. Hij voegt met zijn stem zangmelodieën toe aan kille beats, komt met eigenzinnige accentjes en heeft de springerige flow van een drillrapper uit de London ends. Energy!

WEEK 6
De berichten zijn hoopvol, voor de concertzalen lonkt een voorzichtige opening. Zou de trek van Papa ZG, dwars door Nederland, binnenkort dan eindelijk doorgaan? Een muzikale voet zet hij alvast op onze bodem met zijn nieuwe EP. Kernwoorden: veelzijdigheid in tien minuten.
Op een r&b-tip met Yung Nnelg, back to back bars met Kingsize en reflecteren op vroeger met Hef. Elke track heeft een unieke sfeer, en de gastheer heeft de pijlen alvast gericht op NL.
Wij zijn klaar voor die tour!
WEEK 5
We kenden Mesy nog niet, maar dankzij zijn nieuwe plaat 'Wakker' krijgen we een beeld. Hij beschrijft op pianotonen in mineur hoe Meezenbroek, in het noorden van het volgens hem kleurloze Heerlen, hem heeft gevormd.
Hij nodigt daar onder meer Kosso uit, van wie hij ooit de kans kreeg in de populaire Limburg Cypher. Van de eerste tot de laatste klant werkt hij hard, maar ook rappend weet hij die honger
hoorbaar te maken.
WEEK 4
SpaceKees is op 42-jarige leeftijd nog even gepassioneerd aan het rappen als toen hij begon. Op deze vrijdagmiddagborrel is het lang leve de lol in de studio van Jong Louis. 'De schule' is de plek waar ze nablijven, spijbelen en aan leraressen met een Zuid-Amerikaans uiterlijk denken.
En een kapsalon klappen in het tussenuur terwijl er dikke beats pompen.
Daaroverheen rappen ze over alles en niets.
WEEK 3
Weten waarom wij, de drie individuele members van Het Hiphop Journaal, ooit verliefd werden op hiphop? Beluister Rafting Goods en je komt een heel eind met het antwoord. Op dit album steken een hele hoop hiphopcoryfeeën uit allerlei windstreken en allerlei generaties de koppen bij elkaar. Het resultaat: hele fijne beats, clevere bars, grimmige sferen en soulvolle samples. Gebracht in een stijlenpakket dat qua diversiteit zo ver uiteenloopt, dat er ongetwijfeld ook een vonkje hiphopliefde bij jóu overspringt.
WEEK 2
De Russisch-Delftse Skaffa kwam anderhalf decennium geleden op met Scheme015.
Op 'Dinosaurus', zijn eerste project in vijf jaar tijd, horen we iemand die zijn leven gebeterd heeft.
Hij blikt op rauwe beats terug op zijn periodes achter tralies, en haalt herinneringen op aan toen hij nog full colors spoot langs het spoor. Maar vooral hoor je gangsterverhalen uit eerste hand.
WEEK 1
Hij wilde zijn carrière beëindigen omdat hij er niet tegen kon dat alles in de hiphopindustrie om winst draaide. En dus maakt Nino op de opvolger van een van zijn klassiekers zonder concessies, en zonder zich aan te passen aan wat nu speelt. Herbeleef je jeugd vol L$D en Black Label Music!