Menu

Hitte in het zuiden? Stevige wind vanuit het oosten? Storm in het noorden?
Een journaal kan niet zonder het weerbericht en dus is het bij ons altijd Code Oranje..
Iedere week presenteren we Het Weer, met onze favoriete Nederlandse release van deze week!

 

We hebben onze favoriete releases van 2021 voor jullie gebundeld in deze zeer uitgebreide jaarmix, 73 tunes in 2 uur. Enjoy!

2021

WEEK 52
Op de meest funky hiphopbeats laat Steff zijn pen-game in de vrije loop. Losjes strooit hij met woordspelingen. Voorbeelden? Hij gaat 50 op een Young Buck en als hij Johnny zou mollen zat 'ie morgen bij Talpa. De battle mc in hem is nooit verdwenen. De tape kent dan ook een hoop sneren, shots en steken. Maar als je denkt dat 'ie het over of tegen je heeft, moet je gewoon beseffen: 'Geintje Moet Kunnen'.
WEEK 51
We schrijven eind 2008, als Hef, Crooks en Ado'Nis hun hype verzegelen met een mixtape. We schrijven 2021 en het zijn drie household names van de NL hiphop. Het vervolg op die tape heet Boyz In De Hood 2 en is een volwaardig album. Hun hedendaagse leven wordt continu gespiegeld aan de tijd waarin ze 'deel 1' opnamen. De luxe opnamesessie op Curaçao doet hen hoorbaar beseffen waar ze vandaan komen. Deze mannen waren ooit skeer en weten van de hossel. Die beschrijven ze, maar de luisteraar krijgt ook een persoonlijke inkijk in hun familieband.
WEEK 50

Krauw Konnekt. De naam werd al regelmatig genoemd in tracks en in diverse IG-captions. Nu is er ook een eerste officiële wapenfeit. Op de plaat verheft een gigantisch palet aan mc's de possecut tot kunst. Rappers die normaal clicks als Het VerZet, Fort Buku en Slenterprise vertegenwoordigen komen samen en troeven elkaar constant af met de dopeste verses. De grote winnaar is de luisteraar.

WEEK 49
Wie kent de oude dagen van de mixtapes nog? Toen D-Men hun Straatremixes stond te verkopen in Amsterdam en iedereen gewoon knetterveel tunes op een cd'tje knalde? Pjotr brengt het terug door zijn tape te verkopen vanuit zijn kofferbak. Geen muzikale concessies; flow switches, punches ("ze willen prikken of je poppen, dat is voodoo!"), freestyles en onverwachte ft's. Of zoals hij het zelf noemt: "Gewoon Beats & Bars".
WEEK 48
Om zijn oude leven achter zich te laten, moest DIKKE door de 'Nooduitgang'. Maar hoeveel zekerheid biedt een gok op een rapcarrière nou eigenlijk? Sneller dan een sneltrein of barkie-zestig op de weg wil DIKKE ervoor zorgen dat hij en zijn familie goed zitten. Zijn ouders staan op één, maar ondertussen telt iedere seconde op de paperchase. Hij heeft zijn hook-game aangescherpt na zijn vorige EP, en ook Josylvio en Adje hebben vertrouwen in hun Vlaamse collega. Hij doet zijn naam eer aan: DIKKE heeft een nog breder geluid dan voorheen.
WEEK 47
La mère du game, noemt ze zichzelf, en ze is terug: Latifah! Samen met producer Monsif balanceert ze op het nieuwe album 'ON LOCK' vaak tussen clubbanger en streetsweeper. Op de dikke drums klinken vaak pakkende melodieën, de ene keer met gitaar en piano, en dan weer met een speeldoos. Daarboven laat Latifah horen nooit uit vorm geweest te zijn, met teksten over haar boy en wilde seks, maar ook over wie de baas is: "Denk maar ik ben lief, ik boss je motherfucking lip!"
WEEK 46
MACK x KING x MONSTER is het verbond dat rappers Hairo en $KEER & BOO$ en producer Presto met elkaar hebben gesloten. Binnen drie dagen schreven de mc's alle teksten op de bak grittyness die Presto over hen uit had gestort. Het leven volgens de straatcode, 24/7 scherp staan en altijd twee stappen verder dan de concullega's denken, beschreven op soulvolle loops en bangers. Hopelijk blijft MKM niet bij één tape!
WEEK 45
Donkere trapbeats, zuivere 80's poprock of disco-grooves: dat $hirak van alle markten thuis is, bewijst de producer met zijn eerste eigen album 'Talou'. Veel van de Champions League-spelers der Nederlandse hiphopgame halen de trukendoos open: Willem schreef de introtrack vanuit $hirak's persoonlijke perspectief, Cor laat een glimp van zijn liefde zien en KA klinkt kalmer dan ooit. En dan hebben we het nog niet over hitmakers als Frenna, Ronnie en Boef gehad. Een album dat net zoveel stijlen herbergt in rap dan dat het beatwise bevat!
WEEK 44
Fresku bracht op zijn 35ste verjaardag een nieuw album uit. Op 'In De Lucht' zijn de zelfspot en humor naar de achtergrond verdwenen, en horen we hem varen op intuïtie. Met een team bestaande uit zijn lievelingsmuzikanten ging hij in volledige focus op zoek naar iets nieuws. Frisse bespreekt zijn wanhoop en verdriet om het eeuwig voortslepende conflict tussen Palestina en Israël (Sumud) en heeft het over hoe de mens langzaam asociaal wordt door social media (Iedereenzaam). Hij kijkt ook naar zichzelf: hij is dankbaar voor zijn liefdesrelatie en de mensen in zijn cirkel, zijn gezin en de band met zijn broertje. Wij zijn dankbaar voor 'In De Lucht', een plaat die raakt tot in de ziel.
WEEK 43
Eerder dit jaar zocht de Veghelse rapper Q’n zelfliefde op zijn project Sinus, maar dat lijkt hij gevonden te hebben. De southside sadboii -inmiddels getekend op Ares z’n 162 Records- klinkt zelfverzekerd en bewust op Zilveren Tranen. De 5 tracks zijn geproduceerd door Skiba, Bennii en Q’n zelf, waarop hij volwassen reflecteert op
mentale issues en emoties.
“Jij werkt voor een baas, 

maar wanneer ga je werken aan jezelf?”

WEEK 42
Op de berg Olympus huizen de Goden, zo gaat de eeuwenoude Griekse mythe. Wat blijkt, die worden gespeeld door een nieuw Nederlands collectief, dat onder meer mc's van Cobra maar ook van het vroegere Nuclear Family en NUL7NEGEN in de gelederen heeft. En niet alleen omgeving Agga spitst de oren, maar wij in Tilburg ook. En zij schieten niet zoals Zeus met bliksemschichten naar beneden, maar met grimmige raps, machine gun ad-libs, bizar harde beats (BLACK GOKV!). De debuutplaat is rof, rauw en doet smaken naar meer van MOVNT OLYMPVS.
WEEK 41
"Ik ben juist gevormd door het nooit zijn begrepen", rap-zingt Russo in de titeltrack van zijn nieuwe album. Het onderstreept de titel: 'Eenzame Grote Dromers'. Met die 's' achter het laatste woord lijkt Russo heel goed te beseffen dat hij veel lotgenoten heeft. Deze muziek is zo autobiografisch als maar zijn kan, maar toch voor iedereen. Het lijkt erop dat hij trauma's uit zijn jeugd niet heeft verwerkt puur voor dit moment, zodat zijn fans onderdeel worden van zijn therapie en vice versa.
WEEK 40
"Met wat zou ik mijn dagen vullen zonder rap?", vroeg Zwangere Guy zich hardop af in 2018. De hele Benelux weet inmiddels niet beter: na zijn solo-kickstart neemt hij zijn hele groep mee naar Top Notch Belgium. In Stikstof is hij een van de gelijkwaardige vier schakels. 'Familie Boven Alles' is alles wat de groep tot nu toe typeerde: rauw, fel, hard en donker. Astro horen we deze keer niet vocaal, 'Brak & Guy' des te meer. Over de grimmigheid van BXL, maar ook over het belang van de vrouwen in hun leven. Op mellow jazz, 90's inspired boombap en de drill van het nu.
WEEK 40
Abel, zoon van Adam en Eva en beheerser van veel levenswijsheden. En die brengt hij ons op verscheidene manieren; als frontman van punkband Hang Youth, labelbaas van Burning Fik, Vice-presentator en als RapChamp. Die laatste hiphop-vorm heeft hij ook voor dit album gekozen, waarbij we in zijn hoofd mogen kijken op muziek van oa Bas Bron en Sjamsoedin en we een (betaalde) Lil B verse horen. Als er dan toch nieuwe verkiezingen moeten komen, willen we op Abel kunnen stemmen, zodat we ‘m tot Minister van Wokeness kunnen benoemen.
WEEK 39
‘Wat is Doesh? Doesh is je gedragen als een klojo in de room’, rapt Bastaard. Doesh is het alter ego van de Dordrechtse rapper, wat afgeleid is van ‘DoetZoRaar’. Onder deze naam kan hij zonder concessies vrijuit rappen en dat horen we op deze 6 tracks tellende EP terug. Op trappy beats wisselt hij scherpe bars af met humoristische
lines op het randje.
WEEK 38
Is 'ie weer, een jaar na succesalbum 'Animal Stories': Kevin! En 'slow flow' doet zijn naam van meet af aan eer aan. Intro '80M' is even traag als hypnotiserend. Op donkere bangers en r&b-producties (van voornamelijk Jordan Wayne) beschrijft Kevin zijn come-up, liefdesperikelen en zijn werkdrift: "De dag dat ik lig tussen zes planken in Croos is de dag dat de zaken stoppen." Er verschijnt een Kevin-album per kalenderjaar, dus er ligt nog veel moois in het verschiet.
WEEK 37
Na zijn kritische track ‘Mark Rutte’ (fok hem sowieso) laat Pjotr nu op een 6 tracks tellende EP horen waarom hij zo’n perfect fit is op Snelle’s Lieve Jongens label. Op beats van oa p.Ape en Avenue horen we een combinatie van harde punchlines, zanglijnen en hitgevoelige tunes, waarbij hij hulp krijgt van Leafs en Eves Laurent.
WEEK 36
Wanneer Lijpe? Nou, twee keer in 2021. Na in maart 'Verzegeld' gedropt te hebben is er nu alweer zijn tiende (!) album: 'Selfmade'.
En die titel draagt het niet voor niets. Lijpe vat zijn imposante discografie samen in sleuteltrack 'In Die Tijd': "Voel me geen rapper, maar vertel het op beats." En in dezelfde verse: "Nooit commercieel gegaan, maar wij pakken dezelfde streams." Een van de beste verhalenvertellers van Nederland..
WEEK 35
Samen met Sticks en Delic bracht hij classic tunes en legendarische shows, maar ook solo bewijst Rico keer op keer zijn status in de NL scene.
Ofja, solo; dit keer is de muzikale ondersteuning van upcoming Zwollenaar Guan. Die kennen we van oa DFG, en komt nu door met gruizige en experimentele boombapbeats.

Daarop horen we een urgente Rico in bloedvorm, waarin hij actuele onderwerpen als racisme afwisselt met bars over het vaderschap en zijn strijd met een verslaving. Een cursus rappen op het hoogste niveau door grootmeester Rico.

WEEK 34
Het heeft 4 jaar geduurd, maar tijdens een releaseparty in de Rotterdamse metro zag het vijfde Ronnie Flex album (opgedragen aan dochter Nori en wijlen Feis) het levenslicht, waarop we de poppy r&b kant van papa Flex te horen krijgen. Samen met producer Jordan Wayne en zangeressen Do, Emma Heesters, Yade Lauren en Esmée Denters horen we een zoetsappige Ronnie, waarbij hij zingt over het vaderschap en de liefde. Toch kent het album dankzij de jersey club invloed (Op Mijn Huid ft Jonna Fraser), een smooth 2step-vibe (Eindelijk Alleen), een J. Dilla sample (Laat Niet Los) en de bars over FEIS (Terug Nu)
meer diversiteit en horen we een volwassen rappende Ronnie in topvorm.
WEEK 33
In dit leven moet je een keuze maken: opstaan of blijven slapen. Vinci kiest voor het eerste, maar vindt dat hij nog niet is waar hij moet zijn. Hard werken is dus zijn strijdplan. Veelzijdigheid in de productie is daarbij de sleutel. In de ene track klinken soulvolle vocal-chops en finger snaps, in de andere soepele gitaartokkels en zware trapbeats. Vinci verbreedt zijn vocale reikwijdte met melodische zang. Hij heeft zijn passie gevonden: money maken. Gelukkig voor ons maakt muziek daar onderdeel van uit.
WEEK 32
De formule is inmiddels bekend: onheilspellende, gruizige drumloops (ditmaal van Red), samenwerkingen met familie (Dookie & dOOp) en kabbelende stoere bars met Limburgse tongval. Wordt dit voorspelbaar? Enigszins.
Gaat dit vervelen? Allerminst.
De productiviteit van de Slenterprise gang lijkt voorlopig nog niet op te houden en dat is een goede zaak voor NL hiphop.
WEEK 31
Als je soldaat bent, kun je rekenen op je makkers in het bataljon. Vandaar dat Hella Cash in vol ornaat aantreedt en hun A-game brengt op het debuutalbum van Sam J'taime. De Hilversumse rapper met Marokkaans-Nederlandse wortels blikt terug op koude dagen. Daar hoort een dozijn kille beats bij, waarop hij een blik kille flows opentrekt. Een echte rapper's rapper, met een ijzersterk debuut op het hoofdpodium.
WEEK 30
De temperaturen stijgen weer, dus wij geven je een soundtrack bij de zomer. We nemen je mee langs verschillende vibes; van reggae tot boombap tot housey NL hiphoptracks. De tunes die je in het park opzet als je er een draait..
We hebben deze selectie ook in een mixtape verwerkt, die kan je hier vinden!
WEEK 29
Zes zomers zit hij pas in de game, maar Sevn Alias heeft de afgelopen zes jaar bewezen een leider te zijn in plaats van een volger. En daar houdt hij niet mee op, want wat klinkt zijn nieuwe album 'Six Summers' toch weer heerlijk vooruitstrevend qua flow- en woordkeuze. Toch ontbreken ook de traditionele elementen niet. Afrikaanse riddims, dwarsfluiten en vrienden als Kevin en Idaly maken dit een uur aan pure rap, in de meest veelzijdige vorm die er is.
WEEK 28
Aan het begin van dit weekend kreeg de culturele sector weer een flinke dreun van het Kabinet. Als je daardoor nog niet tegen het canvas lag: in the blue corner, from Borgerhout, Belgium:
Freddie Konings! Die raast namelijk van zijn linker-jab naar ontiegelijk veel punches. Zijn nieuwe album DUDAS knalt met dikke trap en drill, maar vooral met vurige raps en een dosis honger van de hoofdpersoon die niet te stillen lijkt.
WEEK 27
Het is alweer drie jaar geleden dat Esko de kroon zette op zijn carrière als producer. Met het eigen album 'Beats By Esko', liet hij horen een veelzijdig muzikant te zijn. Maar wat velen niet weten, is dat hij begon als rapper. Anno 2021 keert hij in die hoedanigheid terug en hoe. In de afgelopen jaren leefde hij in de luwte: hij raakte overspannen, eiste teveel van zichzelf, zijn liefdesrelatie liep op de klippen en hij werkte aan zijn familiebanden. Op beats van anderen beschrijft hij het diepste dal dat hij tot nu toe heeft gezien. Esko maakt de pijn voelbaar en herrijst prachtig uit zijn as,
als een 'Feniks'.
WEEK 26
Het op Top Notch verschenen project van Jordymone9 houdt het midden tussen een album en een mixtape. DJ Drivah mixte het aan elkaar (houden we van als collega dj's!), en 4SHOBANGERS is er voor de vocale ondersteuning. Het diepe en rauwe stemgeluid van Jordy vertelt je ondertussen een verhaal over hoop, pijn, liefde, verdriet en geluk. Als je ervoor blijft bikkelen, kom je waar je wilt zijn. Of in het kort: "Echte werkers, geen geintjes!"
WEEK 25
Frodeau blikt op zijn EP terug op de Opgezwolle-tijd van Rico en Sticks, toen het muzikant zijn nog draaide om techniek. Zijn groep DFG is inmiddels stevig genesteld in de Zwolse hiphopscene. Samen maakten ze al furore, maar solo maken ze ook grote stappen. Frodeau komt met de meest persoonlijke en diepgravende release. 'Eenling' klinkt soms duister, maar niet zwartgallig.
Maar gelukkig is daar het lichtpunt:
de ambachtelijke techniek!
WEEK 24
A.R.T. is na uitstapjes in de reggae, dub en breakbeats terug met waar het publiek hem in 2005 door leerde kennen: gruizige drumloops en obscure samples. Daaroverheen rapt DFG-member Zero. Over brak zijn van het smoken en drinken, voornamelijk. Dat is weliswaar niet altijd even boeiend, maar de overtuiging en het geloof in zichzelf worden nooit minder. Een eerste, rauwe en harde Etappe van hopelijk velen die nog gaan volgen.
WEEK 23
Op de cover van Architrackz z'n album 'Surinaams Goud' prijkt een familiefoto, waarop naast hemzelf ook zijn ouders en zijn zoontje te zien zijn. De rapper/producer verbindt generaties. Dat doet hij ook in de muziek. Feel good-songs wisselen af met zeer persoonlijke verhalen. Over het willen loslaten van de liefde maar niet weten waarom hij vasthoudt en moeite hebben met mensen vertrouwen. Maar Archi bouwde tijdens de quarantaine ook een 'House Party', dus kunnen de clubbeats niet ontbreken. Net als beroemde gasten op dat feestje: teamgenoten Bryan MG en WAWA, maar ook U-Niq, Bokoesam, Poke en Jerr.
WEEK 22
De albumtitel verklapt het al; legendes Rocks en RBDjan geven het THC era een extra hoofdstuk. Ruim 15 jaar na ‘Artikel 140’ heeft de ruwe straatrap plaatsgemaakt voor een gepolijster geluid, waarop het duo beheerst laat horen dat ze ook volwassen bars in huis hebben.
Hierbij krijgen ze hulp van producers Bnnyhunna, Soulsearchin’, Lino Brown en Rass King en featurings van Yung Nnelg, Zwangere Guy en Melissa Lopes. Dat de honger van de twee nog niet gestild is, bewezen ze onlangs in een scherpe 101Barz-sessie en nu op deze fijne EP.
WEEK 21
Leeroy drukt na een aantal Zwart Licht-projecten nu zijn eigen stempel. Dat doet hij met 21-05, de EP die verscheen op de datum waarnaar 'ie vernoemd is. Dat is tevens zijn verjaardag. Lee is inmiddels 30, en voelt zich hoorbaar een rolmodel en veteraan in de hiphopgame. En waar eerst energieke grime, stevige hiphopproducties en dubstep de boventoon voerden, zijn het nu openhartige teksten op soulvolle en mellow beats.
WEEK 20
Met zijn springerige maar meeslepende flow trekt CHO je mee naar de Bijlmer; naar zijn slaapkamer waar hij 'Nasty' wil doen, maar ook naar zijn vroege jeugd, toen hij nog vaak in de kerk te vinden was. Dat doet hij op warme producties met de feel van Blackstreet, Jodeci, Omarion en Luther Vandross. De gospelfinale onderstreept het:
de beats hebben soul, CHO heeft een ziel.

 

WEEK 19
Als je de aloude ambachten in hiphop kunt waarderen, kom je goed aan je trekken met het tweede album van Fat Windjacks. Op Hommage zitten de raps vol briljante taalvondsten, eerlijke reflecties, creatieve punchlines en ongekende flows. De schrijfvaardigheid van drie veteranen wordt erop met ieder couplet duidelijker. Tel daarbij op dat de beats wat meer knallen en soul hebben dan op hun debuut, en je kunt niet anders dan concluderen dat FWJ meer is dan de som van Zo Moeilijk, Fakkelbrigade en Kohfie Konnect.
Het is voor alle betrokkenen het
leukste hoofdstuk uit hun carrière.
WEEK 18
Hij kan het cryptisch: "Nu maak ik tassen open om vol te gooien." Maar hij kan 't ook direct: "Kijk hoe ik 1.5 miljoen aan belasting effe afbetaal." Zelfs in een iets minder overtuigende track blijft stunten het mantra: "Standaard procedure / ik hoef die cheap shit niet, ik wil die dure!"
Lil Kleine pocht weer behoorlijk wat af op zijn nieuwe EP. Maar wat let hem, met zijn luxe lifestyle van tegenwoordig? Het is hem hoorbaar niet aan komen waaien. Zet je money bij je mond, anders niet praten, neef!
WEEK 17
Binnenkort moeten we op deze periode terugkijken zoals de mc's op dit project: de avondklok die gold was een tijd om te flexen in stilte, in je eigen bubbel. $KEER & BOO$, Dookie, Roelie Vuitton en Yung Umbro sloten zich gezamenlijk op in zo'n bubbel en het werd een barfest. Droge bars wisselen af met snoeiharde, op donkere beats die soms niet eens drums nodig hebben. Het voorbeeld van hoe drie verschillende mc's met uiteenlopende stijlen elkaars pengame weten aan te scherpen.
WEEK 16
>Het is een exotische mix; wortels hebben liggen in Congo, Rotterdam en het Belgische Aalst. Met een piano-trap-ballade trekt hij je zijn verhaal in: hopend op een miljoen, is hij één uit een miljoen. WAWA is de naam. Deze soldier neemt op de E40 altijd 'Afrit 19' richting zijn woonplaats Aalst. Vanuit daar maakt hij trage trap; soms leunend richting zwoele r&b. Daarbij schuwt hij niet om soms een extra laagje melodie toe te voegen met zijn stem. Hulp is er van labelgenoten Architrackz en Bryan MG, maar ook van Sevn en Adje.
WEEK 15
Hij schreef zich op de Rockacademie in als producer, maar studeerde er af als all round-artiest. Tycho Poort pakte de pen, begon te rappen, te zingen en pure emoties te delen.
Op muzikale experimenten met zijn eigen vader (!), een symfonieorkest en een lichting Rockacademie-rappers bespreekt hij wat hem bezighoudt. Op 'BLOEI.' kruipt hij langzaam van twijfel richting zelfacceptatie.
WEEK 14
Je favoriete Friese figuur vormt een team met Brunzyn op dit eerste volume van Albino Sports. Het energieke duo brengt een album waarin je van random domme -in beide betekenissen- raps naar housey beats uit de zeroes wordt geslingerd en waar je onderweg featurings van oa Donnie en Bokoedro tegenkomt. Een fijne chaos, die alle kanten op schiet en je doet verlangen naar de moshpit van een zweterige festivaltent op Lowlands dag 3.
WEEK 13
De weg van zelfhaat naar zelfliefde, maar dan in audiovorm. Q'n ken je wellicht van zijn EP's met OWZY, maar zijn nieuwste werk 'Sinus' zette hij helemaal alleen in elkaar. En dat is ook de beste manier geweest, want op die manier leert hij zichzelf hoorbaar beetje bij beetje kennen.
WEEK 12
De Engelse groep NSG, de Nigeriaanse afro-klanken van Yemi Alade, D-Block Europe-rapper Young Adz, de Ghanese songwriter King Promise en vooruit: we rekenen Murda er tegenwoordig ook bij. Frenna heeft een hele hoop internationale sterren op zijn nieuwe album. Hij presenteert zichzelf ook als dusdanig, met veel slang en Engelstalige tunes. Het festivalseizoen nadert, en de soundtrack ervoor is alvast klaar.
WEEK 11
We zitten in de 3e maand van het jaar, maar Ray Fuego brengt alweer zijn 2e project uit.
Het Hemelschip Logboek is een EP met 3 tracks en 3 skits, ter aanvulling op het ‘Hemelschip’ album. Waar sommige artiesten ervoor kiezen om afgevallen albumtracks online te gooien, is dit wapenfeit te sterk om zo bestempeld te worden. Op spacey vibes met titels als ‘Radicale Dromen & Laserogen’, ‘Ver Weg, Verre Van Weg’ en
’Night Time, My Time’ zet de SMIB-rapper zijn ruimtereis nog even voort.
WEEK 10
"Je hebt misschien alleen gekeken en erbij gestaan", rapt Lijpe een paar minuten diep in zijn nieuwe album 'Verzegeld'. Zelf werkte hij de afgelopen jaren hard en deed hij veel ervaring op. Zijn negende album in acht kalenderjaren bestaat uit een collectie persoonlijke brieven. Over zijn boys die in hokken slapen, zijn haat voor de pers en zichzelf gezegend voelen door de Schepper. Lijpe heeft het gemaakt; van iemand die zwart moest reizen en voor de conducteur moest rennen naar een van 's lands meest invloedrijke mc's.
WEEK 9
Cor zat behoorlijk wat jaren achter tralies.
Eenmaal buiten, begon hij de schrijfvaardigheid die hij zich binnen had aangeleerd tentoon te stellen op beats. Een jaar later krijgt hij hulp van grote mc's als Hef, Josylvio en Adje. Ruige straatverhalen op dikke beats; soms heb je simpelweg niet meer nodig.
WEEK 8
Is het nu aan? Zijn ze gelukkig?
Toch niet, want Massi kiest ervoor om zich even te focussen op zijn leven als muzikant. Maar missen doet hij haar zeker. Een relatie gaat niet altijd over rozen, zo blijkt uit het nieuwe album van Massi.
'Samen Alleen' kent kalme jazz, warme soul, verfijnde zang en felle raps. 
Liefdesperikelen in audiovorm; 
zonder cliché's, met prachtige volzinnen.
WEEK 7
Rap met een zachte G, en dat op het label Trifecta. Laylo werd getekend op basis van één track, en deze week bouwde hij het uit tot een volledige release. In de ijzersterke titeltrack kom je persoonlijke strubbelingen te weten waar de meeste rappers het niet over zouden durven te rappen. Een echte rappers-rapper uit Eindhoven.
WEEK 6
Op Stoffig & Onvolwassen brengt de
SKENGGENG-rapper 12 tracks aan relaxte rap
vol wordplay, een portie zelfreflectie, de nodige grappen èn hier en daar een steek naar je moeder. En dat allemaal op ouderwets klinkende boombap-beats vol jazzy-samples, waar je hoofd op meeknikt en maar èèn bijpassende situatie bij hoort; “doe niet als een fa2man, rook gewoon van die jonko dan”, aldus Kaascouse zelf.
WEEK 5
De ene week twijfel je welke release er in het weerbericht moet komen, de andere week is het komkommertijd. Daarom is het nu
tijd voor Biggie van de Wijk, a.k.a. DIKKE.
De timing van dit weerbericht kon ook niet beter, want deze week staat '130 KILO' (gevuld met echte straatraps) op #1 in zowel de Vlaamse als de algehele Belgische albumcharts.
WEEK 4
In de afgelopen vijf jaar is Josylvio uitgegroeid tot een artiest van formaat. Grote optredens, zomerse hits, én de meeste Spotify-streams in één jaar.
Op zijn nieuwe album 'Abu Omar' keert hij terug naar de basis en rapt hij ouderwets op westcoast-beats die doen denken aan de era die Dr. Dre, Snoop Dogg en Tupac mede vormgaven.
Zo'n plaat waarbij je continu je vingers wilt kruisen tot een W en de cripwalk wilt doen.
WEEK 3
Vorig jaar ging hij viral;
een man met een duivenmasker op.
Hij brak in bij een interview op AT5 en kreeg een On The Spot-sessie. Nu is zijn eerste volledige project daar, en tussen de lines en vurige flows door leer je Doevoe (straattaal voor Duif, uiteraard) een piepklein beetje kennen.
WEEK 2
Bij $KEER & BOO$ staat de kwaliteit gelijk aan de kwantiteit. Elke paar maanden kun je op een nieuw project rekenen en 2021 opent hij met mede-Limburger Dookie. Deze connectie tussen Slenterprise en Het VerZet levert heerlijke grimmige boombapbangers op voor tijdens de donkere dagen.
WEEK 1
Hoewel er een vuurwerkverbod heerste, besloot één mc op oudjaarsdag te knallen met een nieuw album. Veteraan U-Niq strooit met levenswijsheden, schrijft een brief naar zijn overleden homie Feis en bouwt bruggen tussen generaties. Zo werkt hij niet alleen samen met oude homies Sugacane, Maikal X en RBdjan, maar ook met Jonna Fraser en Lauwtje.
JAARLIJST 2020

Sticks, Kevin, Zwangere Guy, ADF Samski, Winne, Idaly, Ares, SMIB, $keer & Boo$, KA, S10, Yung Nnelg, Sor, Josbros, Freddie Konings, Lijpe en Kid de Blits. Zomaar een lijstje acts die in 2020 weer keihard aan het knallen waren. Je vindt ze, met nog veel andere acts, in onze 2020 jaarlijst!
We hebben deze selectie ook in een mixtape verwerkt, die kan je hier vinden!