Menu

Hitte in het zuiden? Stevige wind vanuit het oosten? Storm in het noorden?
Een journaal kan niet zonder het weerbericht en dus is het bij ons altijd Code Oranje..
Iedere week presenteren we Het Weer, met onze favoriete Nederlandse release van deze week!

2021

WEEK 17
WEEK 16
WEEK 15
Hij schreef zich op de Rockacademie in als producer, maar studeerde er af als all round-artiest. Tycho Poort pakte de pen, begon te rappen, te zingen en pure emoties te delen.
Op muzikale experimenten met zijn eigen vader (!), een symfonieorkest en een lichting Rockacademie-rappers bespreekt hij wat hem bezighoudt. Op 'BLOEI.' kruipt hij langzaam van twijfel richting zelfacceptatie.
WEEK 14
Je favoriete Friese figuur vormt een team met Brunzyn op dit eerste volume van Albino Sports. Het energieke duo brengt een album waarin je van random domme -in beide betekenissen- raps naar housey beats uit de zeroes wordt geslingerd en waar je onderweg featurings van oa Donnie en Bokoedro tegenkomt. Een fijne chaos, die alle kanten op schiet en je doet verlangen naar de moshpit van een zweterige festivaltent op Lowlands dag 3.
WEEK 13
De weg van zelfhaat naar zelfliefde, maar dan in audiovorm. Q'n ken je wellicht van zijn EP's met OWZY, maar zijn nieuwste werk 'Sinus' zette hij helemaal alleen in elkaar. En dat is ook de beste manier geweest, want op die manier leert hij zichzelf hoorbaar beetje bij beetje kennen.

 

WEEK 12
De Engelse groep NSG, de Nigeriaanse afro-klanken van Yemi Alade, D-Block Europe-rapper Young Adz, de Ghanese songwriter King Promise en vooruit: we rekenen Murda er tegenwoordig ook bij. Frenna heeft een hele hoop internationale sterren op zijn nieuwe album. Hij presenteert zichzelf ook als dusdanig, met veel slang en Engelstalige tunes. Het festivalseizoen nadert, en de soundtrack ervoor is alvast klaar.
WEEK 11
We zitten in de 3e maand van het jaar, maar Ray Fuego brengt alweer zijn 2e project uit.
Het Hemelschip Logboek is een EP met 3 tracks en 3 skits, ter aanvulling op het ‘Hemelschip’ album. Waar sommige artiesten ervoor kiezen om afgevallen albumtracks online te gooien, is dit wapenfeit te sterk om zo bestempeld te worden. Op spacey vibes met titels als ‘Radicale Dromen & Laserogen’, ‘Ver Weg, Verre Van Weg’ en
’Night Time, My Time’ zet de SMIB-rapper zijn ruimtereis nog even voort.
WEEK 10
"Je hebt misschien alleen gekeken en erbij gestaan", rapt Lijpe een paar minuten diep in zijn nieuwe album 'Verzegeld'. Zelf werkte hij de afgelopen jaren hard en deed hij veel ervaring op. Zijn negende album in acht kalenderjaren bestaat uit een collectie persoonlijke brieven. Over zijn boys die in hokken slapen, zijn haat voor de pers en zichzelf gezegend voelen door de Schepper. Lijpe heeft het gemaakt; van iemand die zwart moest reizen en voor de conducteur moest rennen naar een van 's lands meest invloedrijke mc's.
WEEK 9
Cor zat behoorlijk wat jaren achter tralies.
Eenmaal buiten, begon hij de schrijfvaardigheid die hij zich binnen had aangeleerd tentoon te stellen op beats. Een jaar later krijgt hij hulp van grote mc's als Hef, Josylvio en Adje.
Ruige straatverhalen op dikke beats;
soms heb je simpelweg niet meer nodig.
WEEK 8
Is het nu aan? Zijn ze gelukkig?
Toch niet, want Massi kiest ervoor om zich even te focussen op zijn leven als muzikant. Maar missen doet hij haar zeker. Een relatie gaat niet altijd over rozen, zo blijkt uit het nieuwe album van Massi.
'Samen Alleen' kent kalme jazz, warme soul, verfijnde zang en felle raps. 
Liefdesperikelen in audiovorm; 
zonder cliché's, met prachtige volzinnen.
WEEK 7
Rap met een zachte G, en dat op het label Trifecta. Laylo werd getekend op basis van één track, en deze week bouwde hij het uit tot een volledige release. In de ijzersterke titeltrack kom je persoonlijke strubbelingen te weten waar de meeste rappers het niet over zouden durven te rappen. Een echte rappers-rapper uit Eindhoven.

 

WEEK 6
Op Stoffig & Onvolwassen brengt de
SKENGGENG-rapper 12 tracks aan relaxte rap
vol wordplay, een portie zelfreflectie, de nodige grappen èn hier en daar een steek naar je moeder. En dat allemaal op ouderwets klinkende boombap-beats vol jazzy-samples, waar je hoofd op meeknikt en maar èèn bijpassende situatie bij hoort; “doe niet als een fa2man, rook gewoon van die jonko dan”, aldus Kaascouse zelf.
WEEK 5
De ene week twijfel je welke release er in het weerbericht moet komen, de andere week is het komkommertijd. Daarom is het nu
tijd voor Biggie van de Wijk, a.k.a. DIKKE.
De timing van dit weerbericht kon ook niet beter, want deze week staat '130 KILO' (gevuld met echte straatraps) op #1 in zowel de Vlaamse als de algehele Belgische albumcharts.

 

WEEK 4

In de afgelopen vijf jaar is Josylvio uitgegroeid tot een artiest van formaat. Grote optredens, zomerse hits, én de meeste Spotify-streams in één jaar.
Op zijn nieuwe album 'Abu Omar' keert hij terug naar de basis en rapt hij ouderwets op westcoast-beats die doen denken aan de era die Dr. Dre, Snoop Dogg en Tupac mede vormgaven.
Zo'n plaat waarbij je continu je vingers wilt kruisen tot een W en de cripwalk wilt doen.
WEEK 3

Vorig jaar ging hij viral;
een man met een duivenmasker op.
Hij brak in bij een interview op AT5 en kreeg een On The Spot-sessie. Nu is zijn eerste volledige project daar, en tussen de lines en vurige flows door leer je Doevoe (straattaal voor Duif, uiteraard) een piepklein beetje kennen.
WEEK 2
Bij $KEER & BOO$ staat de kwaliteit gelijk aan de kwantiteit. Elke paar maanden kun je op een nieuw project rekenen en 2021 opent hij met mede-Limburger Dookie. Deze connectie tussen Slenterprise en Het VerZet levert heerlijke grimmige boombapbangers op voor tijdens de donkere dagen.
WEEK 1
Hoewel er een vuurwerkverbod heerste, besloot één mc op oudjaarsdag te knallen met een nieuw album. Veteraan U-Niq strooit met levenswijsheden, schrijft een brief naar zijn overleden homie Feis en bouwt bruggen tussen generaties. Zo werkt hij niet alleen samen met oude homies Sugacane, Maikal X en RBdjan, maar ook met Jonna Fraser en Lauwtje.
JAARLIJST 2020

Sticks, Kevin, Zwangere Guy, ADF Samski, Winne, Idaly, Ares, SMIB, $keer & Boo$, KA, S10, Yung Nnelg, Sor, Josbros, Freddie Konings, Lijpe en Kid de Blits. Zomaar een lijstje acts die in 2020 weer keihard aan het knallen waren. Je vindt ze, met nog veel andere acts, in onze 2020 jaarlijst!
We hebben deze selectie ook in een mixtape verwerkt, die kan je hier vinden!