Menu

Hitte in het zuiden? Stevige wind vanuit het oosten? Storm in het noorden?
Een journaal kan niet zonder het weerbericht en dus is het bij ons altijd Code Oranje..
Iedere week presenteren we Het Weer, met onze favoriete Nederlandse release van deze week!

2021

WEEK 32
WEEK 31
Als je soldaat bent, kun je rekenen op je makkers in het bataljon. Vandaar dat Hella Cash in vol ornaat aantreedt en hun A-game brengt op het debuutalbum van Sam J'taime. De Hilversumse rapper met Marokkaans-Nederlandse wortels blikt terug op koude dagen. Daar hoort een dozijn kille beats bij, waarop hij een blik kille flows opentrekt. Een echte rapper's rapper, met een ijzersterk debuut op het hoofdpodium.
WEEK 30
De temperaturen stijgen weer, dus wij geven je een soundtrack bij de zomer. We nemen je mee langs verschillende vibes; van reggae tot boombap tot housey NL hiphoptracks. De tape die je in het park opzet als je er een draait..
WEEK 29
Zes zomers zit hij pas in de game, maar Sevn Alias heeft de afgelopen zes jaar bewezen een leider te zijn in plaats van een volger. En daar houdt hij niet mee op, want wat klinkt zijn nieuwe album 'Six Summers' toch weer heerlijk vooruitstrevend qua flow- en woordkeuze. Toch ontbreken ook de traditionele elementen niet. Afrikaanse riddims, dwarsfluiten en vrienden als Kevin en Idaly maken dit een uur aan pure rap, in de meest veelzijdige vorm die er is.
WEEK 28
Aan het begin van dit weekend kreeg de culturele sector weer een flinke dreun van het Kabinet. Als je daardoor nog niet tegen het canvas lag: in the blue corner, from Borgerhout, Belgium:
Freddie Konings! Die raast namelijk van zijn linker-jab naar ontiegelijk veel punches. Zijn nieuwe album DUDAS knalt met dikke trap en drill, maar vooral met vurige raps en een dosis honger van de hoofdpersoon die niet te stillen lijkt.
WEEK 27
Het is alweer drie jaar geleden dat Esko de kroon zette op zijn carrière als producer. Met het eigen album 'Beats By Esko', liet hij horen een veelzijdig muzikant te zijn. Maar wat velen niet weten, is dat hij begon als rapper. Anno 2021 keert hij in die hoedanigheid terug en hoe. In de afgelopen jaren leefde hij in de luwte: hij raakte overspannen, eiste teveel van zichzelf, zijn liefdesrelatie liep op de klippen en hij werkte aan zijn familiebanden. Op beats van anderen beschrijft hij het diepste dal dat hij tot nu toe heeft gezien. Esko maakt de pijn voelbaar en herrijst prachtig uit zijn as,
als een 'Feniks'.
WEEK 26
Het op Top Notch verschenen project van Jordymone9 houdt het midden tussen een album en een mixtape. DJ Drivah mixte het aan elkaar (houden we van als collega dj's!), en 4SHOBANGERS is er voor de vocale ondersteuning. Het diepe en rauwe stemgeluid van Jordy vertelt je ondertussen een verhaal over hoop, pijn, liefde, verdriet en geluk. Als je ervoor blijft bikkelen, kom je waar je wilt zijn. Of in het kort: "Echte werkers, geen geintjes!"
WEEK 25
Frodeau blikt op zijn EP terug op de Opgezwolle-tijd van Rico en Sticks, toen het muzikant zijn nog draaide om techniek. Zijn groep DFG is inmiddels stevig genesteld in de Zwolse hiphopscene. Samen maakten ze al furore, maar solo maken ze ook grote stappen. Frodeau komt met de meest persoonlijke en diepgravende release. 'Eenling' klinkt soms duister, maar niet zwartgallig.
Maar gelukkig is daar het lichtpunt:
de ambachtelijke techniek!
WEEK 24
A.R.T. is na uitstapjes in de reggae, dub en breakbeats terug met waar het publiek hem in 2005 door leerde kennen: gruizige drumloops en obscure samples. Daaroverheen rapt DFG-member Zero. Over brak zijn van het smoken en drinken, voornamelijk. Dat is weliswaar niet altijd even boeiend, maar de overtuiging en het geloof in zichzelf worden nooit minder. Een eerste, rauwe en harde Etappe van hopelijk velen die nog gaan volgen.
WEEK 23
Op de cover van Architrackz z'n album 'Surinaams Goud' prijkt een familiefoto, waarop naast hemzelf ook zijn ouders en zijn zoontje te zien zijn. De rapper/producer verbindt generaties. Dat doet hij ook in de muziek. Feel good-songs wisselen af met zeer persoonlijke verhalen. Over het willen loslaten van de liefde maar niet weten waarom hij vasthoudt en moeite hebben met mensen vertrouwen. Maar Archi bouwde tijdens de quarantaine ook een 'House Party', dus kunnen de clubbeats niet ontbreken. Net als beroemde gasten op dat feestje: teamgenoten Bryan MG en WAWA, maar ook U-Niq, Bokoesam, Poke en Jerr.
WEEK 22
De albumtitel verklapt het al; legendes Rocks en RBDjan geven het THC era een extra hoofdstuk. Ruim 15 jaar na ‘Artikel 140’ heeft de ruwe straatrap plaatsgemaakt voor een gepolijster geluid, waarop het duo beheerst laat horen dat ze ook volwassen bars in huis hebben.
Hierbij krijgen ze hulp van producers Bnnyhunna, Soulsearchin’, Lino Brown en Rass King en featurings van Yung Nnelg, Zwangere Guy en Melissa Lopes. Dat de honger van de twee nog niet gestild is, bewezen ze onlangs in een scherpe 101Barz-sessie en nu op deze fijne EP.
WEEK 21
Leeroy drukt na een aantal Zwart Licht-projecten nu zijn eigen stempel. Dat doet hij met 21-05, de EP die verscheen op de datum waarnaar 'ie vernoemd is. Dat is tevens zijn verjaardag. Lee is inmiddels 30, en voelt zich hoorbaar een rolmodel en veteraan in de hiphopgame. En waar eerst energieke grime, stevige hiphopproducties en dubstep de boventoon voerden, zijn het nu openhartige teksten op soulvolle en mellow beats.
WEEK 20
Met zijn springerige maar meeslepende flow trekt CHO je mee naar de Bijlmer; naar zijn slaapkamer waar hij 'Nasty' wil doen, maar ook naar zijn vroege jeugd, toen hij nog vaak in de kerk te vinden was. Dat doet hij op warme producties met de feel van Blackstreet, Jodeci, Omarion en Luther Vandross. De gospelfinale onderstreept het:
de beats hebben soul, CHO heeft een ziel.

 

WEEK 19
Als je de aloude ambachten in hiphop kunt waarderen, kom je goed aan je trekken met het tweede album van Fat Windjacks. Op Hommage zitten de raps vol briljante taalvondsten, eerlijke reflecties, creatieve punchlines en ongekende flows. De schrijfvaardigheid van drie veteranen wordt erop met ieder couplet duidelijker. Tel daarbij op dat de beats wat meer knallen en soul hebben dan op hun debuut, en je kunt niet anders dan concluderen dat FWJ meer is dan de som van Zo Moeilijk, Fakkelbrigade en Kohfie Konnect.
Het is voor alle betrokkenen het
leukste hoofdstuk uit hun carrière.
WEEK 18
Hij kan het cryptisch: "Nu maak ik tassen open om vol te gooien." Maar hij kan 't ook direct: "Kijk hoe ik 1.5 miljoen aan belasting effe afbetaal." Zelfs in een iets minder overtuigende track blijft stunten het mantra: "Standaard procedure / ik hoef die cheap shit niet, ik wil die dure!"
Lil Kleine pocht weer behoorlijk wat af op zijn nieuwe EP. Maar wat let hem, met zijn luxe lifestyle van tegenwoordig? Het is hem hoorbaar niet aan komen waaien. Zet je money bij je mond, anders niet praten, neef!
WEEK 17
Binnenkort moeten we op deze periode terugkijken zoals de mc's op dit project: de avondklok die gold was een tijd om te flexen in stilte, in je eigen bubbel. $KEER & BOO$, Dookie, Roelie Vuitton en Yung Umbro sloten zich gezamenlijk op in zo'n bubbel en het werd een barfest. Droge bars wisselen af met snoeiharde, op donkere beats die soms niet eens drums nodig hebben. Het voorbeeld van hoe drie verschillende mc's met uiteenlopende stijlen elkaars pengame weten aan te scherpen.
WEEK 16
>Het is een exotische mix; wortels hebben liggen in Congo, Rotterdam en het Belgische Aalst. Met een piano-trap-ballade trekt hij je zijn verhaal in: hopend op een miljoen, is hij één uit een miljoen. WAWA is de naam. Deze soldier neemt op de E40 altijd 'Afrit 19' richting zijn woonplaats Aalst. Vanuit daar maakt hij trage trap; soms leunend richting zwoele r&b. Daarbij schuwt hij niet om soms een extra laagje melodie toe te voegen met zijn stem. Hulp is er van labelgenoten Architrackz en Bryan MG, maar ook van Sevn en Adje.
WEEK 15
Hij schreef zich op de Rockacademie in als producer, maar studeerde er af als all round-artiest. Tycho Poort pakte de pen, begon te rappen, te zingen en pure emoties te delen.
Op muzikale experimenten met zijn eigen vader (!), een symfonieorkest en een lichting Rockacademie-rappers bespreekt hij wat hem bezighoudt. Op 'BLOEI.' kruipt hij langzaam van twijfel richting zelfacceptatie.
WEEK 14
Je favoriete Friese figuur vormt een team met Brunzyn op dit eerste volume van Albino Sports. Het energieke duo brengt een album waarin je van random domme -in beide betekenissen- raps naar housey beats uit de zeroes wordt geslingerd en waar je onderweg featurings van oa Donnie en Bokoedro tegenkomt. Een fijne chaos, die alle kanten op schiet en je doet verlangen naar de moshpit van een zweterige festivaltent op Lowlands dag 3.
WEEK 13
De weg van zelfhaat naar zelfliefde, maar dan in audiovorm. Q'n ken je wellicht van zijn EP's met OWZY, maar zijn nieuwste werk 'Sinus' zette hij helemaal alleen in elkaar. En dat is ook de beste manier geweest, want op die manier leert hij zichzelf hoorbaar beetje bij beetje kennen.
WEEK 12
De Engelse groep NSG, de Nigeriaanse afro-klanken van Yemi Alade, D-Block Europe-rapper Young Adz, de Ghanese songwriter King Promise en vooruit: we rekenen Murda er tegenwoordig ook bij. Frenna heeft een hele hoop internationale sterren op zijn nieuwe album. Hij presenteert zichzelf ook als dusdanig, met veel slang en Engelstalige tunes. Het festivalseizoen nadert, en de soundtrack ervoor is alvast klaar.
WEEK 11
We zitten in de 3e maand van het jaar, maar Ray Fuego brengt alweer zijn 2e project uit.
Het Hemelschip Logboek is een EP met 3 tracks en 3 skits, ter aanvulling op het ‘Hemelschip’ album. Waar sommige artiesten ervoor kiezen om afgevallen albumtracks online te gooien, is dit wapenfeit te sterk om zo bestempeld te worden. Op spacey vibes met titels als ‘Radicale Dromen & Laserogen’, ‘Ver Weg, Verre Van Weg’ en
’Night Time, My Time’ zet de SMIB-rapper zijn ruimtereis nog even voort.
WEEK 10
"Je hebt misschien alleen gekeken en erbij gestaan", rapt Lijpe een paar minuten diep in zijn nieuwe album 'Verzegeld'. Zelf werkte hij de afgelopen jaren hard en deed hij veel ervaring op. Zijn negende album in acht kalenderjaren bestaat uit een collectie persoonlijke brieven. Over zijn boys die in hokken slapen, zijn haat voor de pers en zichzelf gezegend voelen door de Schepper. Lijpe heeft het gemaakt; van iemand die zwart moest reizen en voor de conducteur moest rennen naar een van 's lands meest invloedrijke mc's.
WEEK 9
Cor zat behoorlijk wat jaren achter tralies.
Eenmaal buiten, begon hij de schrijfvaardigheid die hij zich binnen had aangeleerd tentoon te stellen op beats. Een jaar later krijgt hij hulp van grote mc's als Hef, Josylvio en Adje. Ruige straatverhalen op dikke beats; soms heb je simpelweg niet meer nodig.
WEEK 8
Is het nu aan? Zijn ze gelukkig?
Toch niet, want Massi kiest ervoor om zich even te focussen op zijn leven als muzikant. Maar missen doet hij haar zeker. Een relatie gaat niet altijd over rozen, zo blijkt uit het nieuwe album van Massi.
'Samen Alleen' kent kalme jazz, warme soul, verfijnde zang en felle raps. 
Liefdesperikelen in audiovorm; 
zonder cliché's, met prachtige volzinnen.
WEEK 7
Rap met een zachte G, en dat op het label Trifecta. Laylo werd getekend op basis van één track, en deze week bouwde hij het uit tot een volledige release. In de ijzersterke titeltrack kom je persoonlijke strubbelingen te weten waar de meeste rappers het niet over zouden durven te rappen. Een echte rappers-rapper uit Eindhoven.
WEEK 6
Op Stoffig & Onvolwassen brengt de
SKENGGENG-rapper 12 tracks aan relaxte rap
vol wordplay, een portie zelfreflectie, de nodige grappen èn hier en daar een steek naar je moeder. En dat allemaal op ouderwets klinkende boombap-beats vol jazzy-samples, waar je hoofd op meeknikt en maar èèn bijpassende situatie bij hoort; “doe niet als een fa2man, rook gewoon van die jonko dan”, aldus Kaascouse zelf.
WEEK 5
De ene week twijfel je welke release er in het weerbericht moet komen, de andere week is het komkommertijd. Daarom is het nu
tijd voor Biggie van de Wijk, a.k.a. DIKKE.
De timing van dit weerbericht kon ook niet beter, want deze week staat '130 KILO' (gevuld met echte straatraps) op #1 in zowel de Vlaamse als de algehele Belgische albumcharts.
WEEK 4
In de afgelopen vijf jaar is Josylvio uitgegroeid tot een artiest van formaat. Grote optredens, zomerse hits, én de meeste Spotify-streams in één jaar.
Op zijn nieuwe album 'Abu Omar' keert hij terug naar de basis en rapt hij ouderwets op westcoast-beats die doen denken aan de era die Dr. Dre, Snoop Dogg en Tupac mede vormgaven.
Zo'n plaat waarbij je continu je vingers wilt kruisen tot een W en de cripwalk wilt doen.
WEEK 3
Vorig jaar ging hij viral;
een man met een duivenmasker op.
Hij brak in bij een interview op AT5 en kreeg een On The Spot-sessie. Nu is zijn eerste volledige project daar, en tussen de lines en vurige flows door leer je Doevoe (straattaal voor Duif, uiteraard) een piepklein beetje kennen.
WEEK 2
Bij $KEER & BOO$ staat de kwaliteit gelijk aan de kwantiteit. Elke paar maanden kun je op een nieuw project rekenen en 2021 opent hij met mede-Limburger Dookie. Deze connectie tussen Slenterprise en Het VerZet levert heerlijke grimmige boombapbangers op voor tijdens de donkere dagen.
WEEK 1
Hoewel er een vuurwerkverbod heerste, besloot één mc op oudjaarsdag te knallen met een nieuw album. Veteraan U-Niq strooit met levenswijsheden, schrijft een brief naar zijn overleden homie Feis en bouwt bruggen tussen generaties. Zo werkt hij niet alleen samen met oude homies Sugacane, Maikal X en RBdjan, maar ook met Jonna Fraser en Lauwtje.
JAARLIJST 2020

Sticks, Kevin, Zwangere Guy, ADF Samski, Winne, Idaly, Ares, SMIB, $keer & Boo$, KA, S10, Yung Nnelg, Sor, Josbros, Freddie Konings, Lijpe en Kid de Blits. Zomaar een lijstje acts die in 2020 weer keihard aan het knallen waren. Je vindt ze, met nog veel andere acts, in onze 2020 jaarlijst!
We hebben deze selectie ook in een mixtape verwerkt, die kan je hier vinden!